Korábbi tartalom


KOSÁRPALÁNTA program hivatalos megnyitó sajtótájékoztatója
2014-02-19

Egy teljesen új kezdeményezés indult el a közelmúltban Székesfehérváron egy komplex, több sportágat felölelő módszer segítségével. A programhoz olimpiai bajnokok, ismert hazai sportolók és szakemberek adják nevüket, szakértelmüket, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége pedig a támogatását. A Kosárpalánta Program új, átfogó testnevelési és tehetséggondozási koncepcióját a Gyöngyvirág Óvodában mutatták be.

A tehetséggondozás és a mozgásfejlesztés szerepel abban a mintaprogramban, amelyet Székesfehérváron indítottak el olimpiai bajnokok részvételével. A Kosárpalánta Programot a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége finanszírozza a társasági adókdvezményt felhasználva. Az első, úgy nevezett pilot-év pedig a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia szakmai keretein belül zajlik. A játékos foglalkozások négy alapköve a gimnasztika, a küzdősport, az atlétika és a kosárlabda. Az első négy csoport október eleje óta működik a Gyöngyvirág Óvodában, a Tolnai Utcai Általános Iskolában és a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában.

A programot ismertető keddi sajtótájékoztatón elhangzott: az alkotók szándéka az volt, hogy átfogó, egységes sportszakmai koncepciót kínáljanak a 6-9 évesek számára. A cél tehát nem elsősorban a versenysportra nevelés, hanem a mozgáskultúra, mozgáskoordináció, mozgástechnika fejlesztése. A program szakmai koordinátora Mészáros Áron volt válogatott kosárlabdázó, aki évek óta foglalkozik erőnléti, mozgástechnikai képzéssel, jelenleg az Alba Fehérvár kosárlabda csapat szakmai stábjának tagja.

„A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége örömmel támogatja ezt a nagyszerű kezdeményezést.” – kezdte köszöntőjét Bodnár Péter. A szervezet főtitkára elmondta: „ A program alapja a korosztálynak megfelelő, széleskörű képességfejlesztés, amellyel megalapozhatjuk akár a későbbi versenyszerű sportolást, de hasznos hátteret adhat a mindennapi élethez is. Célunk, hogy megteremtsük a lehetőséget arra, hogy a későbbiekben a programban résztvevő gyerekek képesek legyenek a fizikai képességeik maximális kiaknázására, és ezt ne korlátozza semmilyen, a múltból eredő hiányosság. Ennek érdekében a Kosárpalánta Program ötvözi az atlétika, a gimnasztika és a küzdősportok hasznos alapjait a kosárlabda megalapozó gyakorlatanyagával. Az eredmények ismeretében szeretnénk ezt kiterjeszteni országos szinten is a jövőben.” – emelte ki Bodnár Péter.

Dr. Cser-Palkovics András elismeréssel szólt az országosan egyedülálló, közel száz gyermeket foglalkoztató programról. Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott a szervezőknek és az ötletgazdának, Debrődy Istvánnak, aki régóta elkötelezett támogatója a magyar kosárlabdának, családi és szponzorációs kötődése a fehérvári klubhoz jól ismert. „ A sport, a mozgás és az egészségfejlesztés területén csak együttműködéssel lehet előrelépni. Szerencsésnek tartom, ha az egészséges életmód, a helyes mozgáskultúra elsajátítása már gyermekkorban elkezdődik. Fontos, hogy a legfiatalabb korosztályok életének része legyen a sportolás, a mozgás és annak szeretete, függetlenül attól, hogy élsportolók lesznek-e vagy sem. Aki kapcsolatba kerül valamilyen formában a sporttal, az idővel csatlakozik az élsporthoz akkor is, ha nézőként jár sporteseményekre, hogy szurkoljon a fehérvári csapatoknak, élsportolóknak. Célszerű elkezdeni már az óvodában, az iskolában a nevelési program részeként tekinteni a sportra. A lokálpatrióta érzés tekintetében a kultúra és a sport az a két terület, ahol lelkiekben és fizikailag is egészséges felnőtteket tudunk nevelni.” – hangsúlyozta Székesfehérvár polgármestere.

A Kosárpalánta program több sportág alapvető mozgáskultúráját is magában foglalja, ezért ezeknek a sportágaknak legnevesebb, példaképnek is tekinthető bajnokai adják hozzá szakmai tudásukat, hitelességüket. A sajtótájékoztatón részt vett Magyar Zoltán, kétszeres olimpiai bajnok tornász, Dávid Kornél, a DKKA alapítója, a máig egyetlen magyar NBA-játékos és Hirt Károly, az Alba Regia Atlétikai Klub vezetője. Hozzászólásukban kiemelték, hogy fontosnak tartják a sportágak összefogását. Az egységes, szakmai irányvonalak mentén felépített program lehetőséget ad a tömegbázis szélesítésére újabb korosztályok bevonásával. A sokoldalú, elsősorban a mozgás minőségének tervszerű felépítését célzó szakmai alapok pedig segítséget nyújthatnak az utánpótlás-nevelésben is.